mardi 9 septembre 2008

Menu d'été

(english text follows)

Découverte lors d'un repas chez une amie, cette salade toute fraîche est la star de notre été! Alors, Annie, j'espère que tu ne m'en voudras pas, mais je dévoile ta recette, elle est vraiment trop bonne pour ne pas la partager!

Salade Vietnamienne (avec quelques modifs personnelles :-): Vietnamese salad
  • 1 paquet de vermicelles de soja (nouilles translucides)/ 1 box of translucent noodles
  • 1 bonne poignée de champignons noirs/ a handful of black mushrooms
  • 1 botte d'oignons nouveaux/ fresh onions
  • 1 bouquet de persil/ fresh parsley
  • 1 bouquet de menthe/ fresh mint
  • 1 paquet de jambon en lamelles fines/ finely diced ham
  • 1 omelette d'1 oeuf allongé d'une bonne c/s de lait/ 1 egg omelet
  • 2 bonne poignées de petites crevettes cuites surgelées/ 2 handful of small cooked shrimps
  • 4 ou 5 carottes/ 4 or 5 carrots
sauce:
  • le jus d'1 citron + 1/2/ juice of a lemon and a half
  • 2 c/s d'huile d'olive/ 2tbsps olive oil
  • 1 c/s d'huile de sésame/ 1tbsps sesame oil
  • 3 grosses c/s de Nuoc-Man/ 3 tbsps Nuoc-Man
Laisser tremper les nouilles dans de l'eau presque bouillante pendant 10 mn, réhydratez les champignons. Egoutter et essorer dans un torchon.
Passer au mixer grossièrement les champignons, les herbes, les oignons, et râper les carottes.
Mélanger dans un saladier, ajouter les nouilles coupées, le jambon, les crevettes et l'omelette émincée. Saler peu, et ajouter la sauce. Servir dans un joli saladier vintage trouvé 1 euro aux puces :-)

En attendant une vraie pendaison de crémaillère*, j'avais improvisé un petit repas entre filles sur ma terrasse. J'ai servi la salade avec ces crêpes chinoises aux oignons nouveaux, absolument divines**,


Et nous avons terminé ce repas estival sur une gelée aux fruits, légère et naturelle. Comme beaucoup, je suis une adepte de l'agar-agar!


Gelée colorée aux fruits
: (pour 4 ramequins) All natural fruit jelly
  • 1 sachet d'agar-agar (2g)/ one pocket of agar-agar (2g)
  • 5 oranges / 5 oranges
  • 200 ml de jus fraise/goyave/ 200 ml of strawberry and goyave juice
  • 1 branche de menthe fraîche/ fresh mint
Le dessert se fait en 2 temps, pour la première couche, prélever les quartiers d'orange, et récupérer le jus de façon à obtenir environ 250 ml (au besoin compléter d'eau). mélanger les quartiers à la menthe ciselée, réserver. Chauffer le jus avec la moitié du sachet + 2 pincées, jusqu'à ébullition, laisser frémir 2 mn. Verser sur les oranges réparties dans les ramequins. Mettre au frigo.
Quand la première couche a pris, verser 200 ml de jus fraise/goyave dans la casserole, porter à ébullition avec les reste de l'agar-agar, laisser frémir 2 mn, laisser un peu refroidir et verser dans les ramequins. Laisser prendre au frais, et bon appétit!


* pas encore de pendaison de crémaillère car je n'ai toujours pas de frigo ni de cuisinière, une commande sur internet à un revendeur douteux, et voilà ce qui arrive...grrr!

** au cas où la recette disparaitrait, voir ci-dessous in English!
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I first tasted this recipe at a friend's house, and since that day, this tasty fresh little salad as become the star of our summer meals. So Annie, I hope you don't mind but it's so good I HAVE to share it with everybody!Vietnamese salad: (ingredients above, if you want, learn some French in the meantime!) Soak the noodles for 10 mn in near boiling water, rehydrate the mushrooms, drain and pat dry with a cloth. Pulse the mushrooms, the herbs and the onions in the mixer, just a bit, and grate the carrots. Mix all the ingredients in a bowl, add the ham, the shrimps and the minced omelet, and add the sauce. Enjoy!

I served it with these scallion hot cakes which are really good and easy to make, and we finished our dinner with my little agar-agar fruit jellies, tasty, natural and almost sugarless. The recipe is very simple, once you got the orange quarters out, heat the juice ( 250ml) with a little more than 1g of the agar agar, then boil it for 2 mn. Pour in cups (I don't make it as firm as Jello, so I don't think it would stand well on its own in a mold, if you want that, just add more agar) over the quarters mixed with mint. Once it's jellyfied (is that a word???) do the other mixture (200 ml of juice + a little less tan 1g of agar) the same way. Yummy!

We had this light meal on my brand new terrasse out of the cooler, because after a month in my new apartment I still don't have a fridge or a stove... That's what happen when you order appliances through the internet on a dubious webstore! grrr!


Scallion pancakes:
Ingredients (yield 12 - 13 bread, each about 9 cm in diameter x 1/2cm thick)
  • 320g flour
  • 1/4 tsp of baking powder
  • 1/4 tsp of salt
  • 2 tsp of vegetable oil (but not olive oil)
  • 220 - 230 ml water, boiling hot
  • about 6 stalks (or more) of scallion
  • a small bowl of oil, set aside. With a brush
  • a small bowl of fine sea salt, set aside
Finely chop the scallion, I use the whole including the white part (but not the root though), but try to chop the white even finer as its taste is more pungent than the green part. Set aside.
Well combine the flour, 1/4 tsp salt and baking powder in a mixing bowl, set aside.
Boil the water, add in oil. Then pour most of the hot liquid into the flour mixture, stir very quickly and see how the texture goes, then pour the rest of hot liquid. The dough should be slightly sticky (it will dry up a bit when you work on it later), knead it a few minutes or until it looks smooth.
Place dough in a bowl, pre-greased, cover and rest for an hour.
Evenly divide the dough into 12 or 13 portions. Remember to cover those doughs that you are not working on.
Roll one ball of dough to a flat circle with a thickness of 0.2 or 0.3 cm thick. The dough is soft and tender, but shouldn't be sticky enough to require adding flour on work table.
Brush some oil, sprinkle a good pinch of sea salt and scallion. Check how much scallion I put on, it can go a little more, but not less. Roll up the circle.
Coil the roll-up.
Gently press down the coil with your palm. Then roll it flatter to the thickness close to 1 cm.
Pre-heat a 9cm skillet, drizzle one teaspoon oil, place 3 slices of bread, cook for 3 or 4 minutes over medium heat. Then cook the other side for another 3 minutes. 

2 commentaires:

MOM a dit…

n'hésitez pas à tester la salade vietnamienne, je l'ai adoré: elle est rafraichissante

Audrey a dit…

Je teste la salade ce soir et si j'ai le courage je vous amène les cakes au matcha demain!